w ,

10 powodów dla których nie powinniśmy jeść chipsów

7. Zwiększają poziom akrylamidy w organizmie

właściwości chipsów

Chipsy smażone w głębokim tłuszczu powodują zwiększenie stężenia aktylamidy w organizmie, która przyczynia się do powstawania raka. Akrylamid jest to związek powstający w żywności w wysokiej temperaturze, zwłaszcza w trakcie smażenie czy pieczenia. W procesie tym biorą udział cukry oraz aminokwas asparagina, a wynikiem jego jest chrupkość i brązowienie.

W chipsach znajduje się aż 3500 µg/kg akrylamidu, bardzo duża jego ilość znajduje się w chrupkach kukurydzianych. Substancja ta działa toksycznie na układ nerwowy, może powodować uszkodzenie centralnego oraz obwodowego układu nerwowego. Zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.