7. Dużo czosnku!
Czosnek jest dodawany do wielu potraw, ale jedynie w niewielkich ilościach. Wszystko to ze względu na specyficzny, niezbyt przyjemny zapach, który długo utrzymuje się w pomieszczeniu, gdzie przygotowywaliśmy potrawę, jak i w… naszej jamie ustnej! Nie jest to więc szczególnie romantyczny dodatek do potraw, ale mimo to nie warto z niego rezygnować. Nasze mamy, babcie i prababcie chętnie po niego sięgały, wykorzystując go, jako naturalny antybiotyk!
Spożywanie dużej ilości czosnku jest trikiem wzmacniającym naszą odporność. Czosnek ma bowiem właściwości odkażające i przeciwwirusowe – warto więc spożywać go zarówno w ramach walki z już nabytą infekcją, jak i dodawać go regularnie do przygotowywanych potraw, żeby nieco wzmocnić swoją odporność. Możemy przygotować masło czosnkowe, sos czosnkowy czy syrop czosnkowy! Obrane ząbki czosnku możemy połączyć także z oliwą – uzyskamy jej nowy smak i zdrowotne właściwości czosnku!