w , ,

Dlaczego warto jeść brokuły? 12 niesamowitych właściwości brokułów

Marchew, kalafior, brukselka i brokuł.
unsplash.com

5. Brokuł wspiera wchłanianie witaminy D

Witamina D jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Odpowiada nie tylko za wzmocnienie kości, ale także za działanie naszego układu odpornościowego i wspiera ochronę komórek organizmu przed powstaniem i rozwijaniem się w nich nowotworów.

Zobacz także:  Nieprzyjemny zapach? To może oznaczać chorobę

Właściwości brokułów są ogromnie ważne w kontekście uzupełniania niedoborów witaminy D! Wynika to z tego, że znajdujące się w nim witaminy, czyli witamina A i K, umożliwiają prawidłowe wchłanianie witaminy D. Warto o tym pamiętać, mając na uwadze to, że około 90% Polaków zmaga się z niedoborem witaminy D!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.