w ,

15 niesamowitych właściwości papryki czerwonej

sport

Bogata w przeciwutleniacze

Papryka czerwona jest dobrym źródłem substancji przeciwutleniających, takich jak witamina C, E, prowitamina A i inne karotenoidy, takie jak kapsantyna, które są bardzo korzystne dla zdrowia poprzez blokowanie szkodliwego działania wolnych rodników.

Istnieją bowiem sytuacje życiowe (intensywne ćwiczenia fizyczne, zanieczyszczenie środowiska, palenie, infekcje, stres, diety bogate w tłuszcz i nadmierna ekspozycja na słońce), w których występuje wzrost produkcji wolnych rodników, cząsteczki te powodują przez całe życie negatywne skutki zdrowotne, będąc w stanie zmieniać DNA (geny), białka i lipidy lub tłuszcze.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.