w ,

15 powodów dla, których powinno się jeść pomidory

serce

6. Pomidory zmniejszają poziom cholesterolu i sprzyjają zdrowiu serca

To znowu likopen! Regularne włączanie do diety pomidorów bogatych w likopen przez kilka tygodni może obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) nawet o 10%. Powinieneś przyjmować co najmniej 25 mg likopenu dziennie. Może to być około pół szklanki sosu pomidorowego. Również 100 gramów przecieru pomidorowego da 21,8 mg likopenu.

Pomidory są również bogatym źródłem beta-karotenu, kwasu foliowego i flawonoidów – z których wszystkie są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Składniki odżywcze w pomidorach pomagają również zmniejszyć homocysteinę i agregację płytek krwi, dwa zjawiska, które mogą mieć niepożądany wpływ na zdrowie serca.

Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego zaleca się spożywać go z niewielką ilością tłuszczu – ponieważ wtedy będzie lepiej wchłaniany przez organizm. Ponadto pomidory dojrzewające w winorośli są bogatsze w likopen niż pomidory dojrzałe.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.