w ,

Dlaczego nie jesz miodu? 20 niesamowitych właściwości miodu

właściwości miodu

Miód pobudza mózg do wytężonej pracy

Jednym z głównych składników miodu jest glukoza, cukier prosty, który stanowi podstawowe paliwo dla  szarych komórek mózgu. Spożywanie miodu dodaje energii ciału i pobudza umysł.

Dostarczanie komórkom nerwowym substancji energetycznej przyspieszy przesyłanie impulsów nerwowych, a co za tym idzie, usprawni procesy kojarzeniowe i skróci czas reakcji na bodźce zewnętrzne.

Regularne spożywanie miodu wspomaga pamięć i poprawia umiejętności rozwiązywania zagadek i problemów matematycznych. Miód wspomaga regenerację organizmu i leczy wiele dolegliwości – dzięki takim właściwościom również wspomaga pracę mózgu, bo pozwala w pełni skupić się na zadaniach umysłowych.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.