10. Ogórek – pierwsza pomoc w zmniejszenie objawów trądziku
Wysoka zawartość witamin i minerałów w ogórkach przyczyni się także do poprawy naszej prezencji. Substancje te wzmocnią nasze włosy i paznokcie dzięki czemu będziemy wyglądać zdrowo i atrakcyjnie.
Kapusta kiszona, ogórki kiszone, tempeh i inne fermentowane produkty będące naturalnym źródłem probiotyków, które wzmacniają mikroflorę bakteryjną, ograniczają zapalną reakcje skóry na toksyny wydzielane w jelitach wskutek nieprawidłowego trawienia – zauważa dietetyczka Katarzyna Gurbacka.
Spożycie ogórków kiszonych przyczynia się zatem do polepszenia kondycji naszej skóry, a nawet może prowadzić do zmniejszenia objawów trądziku. Ta informacja powinna pocieszyć nastolatków, którzy bezskutecznie zmagają się z tą nieprzyjemną przypadłością. Być może klucz do zdrowej cery, zamiast w maściach i innych drogich specyfikach znajdą we wzbogaceniu diety o kiszone ogórki? Na pewno jest to sposób wart wypróbowania.