w ,

20 powodów dla których warto pokochać ogórki kiszone

20 powodów dla których warto pokochać ogórki kiszone

2. Ogórek kiszony dostarcza do organizmu kwas mlekowy

W wyniku procesu fermentacji, poprzez przekształcenie cukru zawartego w warzywach i owocach wytwarzany jest kwas mlekowy. Zdaniem ekspertów kwas mlekowy pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego, oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.

Badania dowodzą także, że bakterie kwasu mlekowego są niezbędne do prawidłowej syntezy witamin z grupy B oraz witaminy K. „Obecność korzystnych bakterii typu Lactobacillus i Bifidobacterium nie tylko stymuluje produkcję hormonu szczęścia, ale również poprawia trawienie i odporność” twierdzi specjalista ds. żywienia Artur Topolski.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.