9. Ogórek kiszony to sposób na przyswojenie większej ilości wapnia
Ogórek kiszony pozwoli nam także wzbogacić naszą dietę o wapń. To właśnie właściwy poziom wapnia zapewnia nam mocne kości, zdrowe zęby i sprawne mięśnie. Wapń umożliwia również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – jeśli jego poziom jest za niski, organizm zaczyna pobierać wapń z kości.
Dzięki niemu nasza krew krzepnie, a rany goją się szybciej. Jego niedobory poznamy po powtarzających się krwotokach z nosa, bólach stawów oraz pojawiających się w naszym uzębieniu ubytkach. Wówczas, jeszcze zanim umówimy się na wizytę u dentysty, nie zapomnijmy sięgnąć po słoik ogórków kiszonych, aby zapobiec taki problemom w przyszłości. Nie zapomnijmy, że ze 100 g ogórków kiszonych uzyskamy 18 mg wapnia.