Rolada z serem i pieczarkami
To kolejne danie, którego przygotowanie jest bardzo proste i przyjemne. Dodatkowo wizualnie wygląda bardzo przyjemnie. Dzięki temu doskonale prezentuje się na świątecznym stole. Świetnie smakuje z ulubioną kaszą i kapustą kiszoną.
Potrzebujemy 700 gramów mięsa mielonego, 1 jajka, opakowania mrożonego szpinaku, 300 gramów pieczarek, 20 dag sera żółtego. Świąteczny obiad będzie dość kaloryczny, ale dla tego smaku naprawdę warto! Do tego przyda się nieco soli i pieprzu.
Z mięsa mielonego, połączonego z jakiem i przyprawionego do smaku, formujemy kulę, którą następnie rozwałkowujemy. Powinno nam powstać 'ciasto’ grubości około 1 cm. Wykładamy na nie podsmażony na maśle, lekko posolony, szpinak. To samo robimy z pieczarkami.
Wszystko powinno być już dość miękkie i soczyste przy nakładaniu. Na warzywach układamy plasterki sera i zwijamy roladę, jak ciasto. Pieczemy 50 minut w 160 stopniach. Smacznego!