w , ,

5 pomysłów na świąteczny obiad, którym zachwycisz rodzinę

Łosoś w sosie szpinakowym.
pysznieczyprzepysznie.pl

Łosoś w sosie szpinakowym

W pomysłach na świąteczny obiad, nie mogło zabraknąć inspiracji na danie z rybami! Łosoś jest wyjątkowo delikatny, kremowy i soczysty. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, więc możemy bez obaw po niego sięgać!

Do przygotowania łososia potrzebujemy 400 gramów fileta z łososia, 2 garści świeżego szpinaku, 200 ml śmietanki 30%, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, kilku łyżek oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu do smaku.

Dzielimy fileta na paski i nacieramy go solą i pieprzem. Następnie obsmażamy go na oliwie z obu stron – zaczynamy od tej ze skórą – przez około 3 minuty. Posiekany czosnek i cebulkę podsmażamy na oliwie.

Następnie dodajemy do tego szpinak. Kiedy już zwiędnie, zalewamy całość śmietanką 30%. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy łososia i dusimy jeszcze przez około 5 minut i danie gotowe.

Zobacz także:  Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Niewiele osób zna odpowiedź na to pytanie

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.