Łosoś w sosie szpinakowym
W pomysłach na świąteczny obiad, nie mogło zabraknąć inspiracji na danie z rybami! Łosoś jest wyjątkowo delikatny, kremowy i soczysty. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, więc możemy bez obaw po niego sięgać!
Do przygotowania łososia potrzebujemy 400 gramów fileta z łososia, 2 garści świeżego szpinaku, 200 ml śmietanki 30%, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, kilku łyżek oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu do smaku.
Dzielimy fileta na paski i nacieramy go solą i pieprzem. Następnie obsmażamy go na oliwie z obu stron – zaczynamy od tej ze skórą – przez około 3 minuty. Posiekany czosnek i cebulkę podsmażamy na oliwie.
Następnie dodajemy do tego szpinak. Kiedy już zwiędnie, zalewamy całość śmietanką 30%. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy łososia i dusimy jeszcze przez około 5 minut i danie gotowe.