Pieczeń rzymska z dodatkiem kapusty
Ten obiad również nie wymaga dużej ilości pracy. Dodatkowo, jego smak wydaje się być powrotem do dzieciństwa wielu z nas. Pozwoli też sięgnąć pamięcią do wczesnych lat naszej młodości.
Do przygotowania pieczeni rzymskiej potrzebujemy niewielkiej główki białej kapusty, 800 gram łopatki, 2 bułek, namoczonych w szklance mleka, 4 jajek i jednej cebuli.
Kapustę siekamy i gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż zmięknie. Mięso mielone łączymy z drobno posiekaną cebulą i namoczoną kajzerką oraz cebulą i jajkami. Wszystko razem dwukrotnie mielimy.
Już zmielone mięso doprawiamy do smaku i układamy w foremce do pieczenia. Świąteczny obiad będzie gotowy do jedzenia po pieczeniu przez 1,5 godziny w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.