Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Przygotowanie tego dania może być wyjątkowo szybkie, jeśli zdecydujemy się na użycie gotowego ciasta francuskiego, które możemy dostać w każdym markecie. Uda nam się dzięki temu zaoszczędzić mnóstwo czasu a koszt takiego ciasta to zaledwie kilka złotych.
Do przygotowania dania ze szpinakiem będziemy potrzebować 500 gramów szpinaku, 2 jajek, 100 gramów jogurtu naturalnego lub śmietany, 100 gramów sera feta i 1 ząbka czosnku. Jeśli mamy zamrożony szpinak, to go rozmrażamy.
Jeśli zdecydowaliśmy się na świeże warzywo, to podsmażamy je lekko na oliwie wraz z ząbkiem czosnku a następnie studzimy. Okrągłą formę o średnicy około 20 centymetrów wykładamy ciastem francuskim. Wkładamy je na 10 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Do ostudzonego szpinaku dodajemy jajka, ulubione przyprawy oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. Szpinak wykładamy na ciasto i wkładamy na kolejne 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu posypujemy pokruszonym serem feta i gotowe.