w , ,

5 przepisów na dania ze szpinakiem, warzywem pełnych wartości odżywczych

Placuszki szpinakowe w panierce.
kuchnia.onet.pl

Placuszki ziemniaczane ze szpinakiem

Do ich przygotowania potrzebujemy 250 gramów ziemniaków, 50 gramów świeżego szpinaku, 2 jajek oraz bułki tartej. Najpierw gotujemy ziemniaki i przygotowujemy je tak, jakbyśmy robili puree.

Kiedy nasze ziemniaki ostygną, siekamy szpinak na drobne kawałki. Łączymy je z wcześniej przygotowanym puree. Dodajemy jedno jajko i ulubione przyprawy. Najlepiej sól, pieprz i nieco słodkiej papryki.

Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich niewielkie placuszki. Obtaczamy je w jajku, bułce tartej a następnie smażymy na oleju słonecznikowym lub maśle klarowanym. Dania ze szpinakiem takie, jak to najlepiej smakują z buraczkami lub kapustą kiszoną.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.