Odświeżające ciasto czekoladowe
Myślisz, że ciasto czekoladowe musi powodować, że czujemy się przesłodzeni i nie mamy ochoty na nic więcej? Jesteś w błędzie! Świąteczne ciasta takie, jak to sprawiają, że chcemy od razu sięgnąć po kolejny kawałek!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy 5 jajek, 2 tabliczek gorzkiej czekolady (z dużą zawartością kakao), 180 gramów masła, 2/3 szklanki cukru, 3 łyżek mąki, pół szklanki posiekanej bazylii – najlepiej, żeby była świeża.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę. Na koniec dolewamy rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę i bazylię.
Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 centymetrów. Ciasto pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.