Tradycyjne pączki z marmoladą na Tłusty Czwartek
Do wykonania około 25 sztuk pączków potrzebujemy 500 gramów mąki, 50 gramów świeżych drożdży, 120 gramów masła (można je ewentualnie zastąpić olejem), 120 gramów cukru, 3 jajek, 250 mililitrów mleka (1 szklanka) oraz 1 łyżki octu. Do pączków na Tłusty Czwartek potrzebujemy także marmolady – 500 gramów oraz 4 kostek smalcu do smażenia.
Na początek przygotowujemy zaczyn. Łączymy ciepłe mleko z pokruszonymi drożdżami, 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki. Odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem przez około 10 minut. Rozpuszczamy i studzimy masło.
Do pozostałej mąki dodajemy zaczyn, wlewamy ubite jajka i ostudzone masło bądź olej. Całość mieszamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła. Na połowę okręgów nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim okręgiem, sklejamy. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na smalcu i łyżce octu z obu stron, aż się zarumienią – około 1,5-2 minut z każdej strony.