Bułeczki cynamonowe z dodatkiem jabłek
Bułeczki cynamonowe, to mniej popularny, ale świetny pomysł na świętowanie zakończenie karnawału. Do ich przygotowania potrzebujemy 500 gramów mąki pszennej, 50 gramów drożdży, 70 gramów cukru, 250 mililitrów mleka,2 jajek, 60 mililitrów oleju, 1 kilograma jabłek, pokrojonych w cienkie plasterki oraz 1 opakowanie cynamonu.
Ciepłe mleko należy połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki. Odstawić całość na 15 minut. Po tym czasie wlać zaczyn do pozostałych składników, wszystko wymieszać i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 centymetra. Wycinamy prostokąty o wielkości około 12×5 centymetrów.
Posypujemy je cynamonem, układamy plasterki jabłka i zwijamy to w roladkę. Bułeczki układamy obok siebie na blasze i odstawiamy na około 30 minut. Po wierzchu posypujemy cynamonem. Następnie wkładamy bułeczki do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Idealne danie na Tłusty Czwartek i nie tylko, gotowe!