Kakao, jako remedium na choroby serca, cukrzycę czy nowotwory
Właściwości kakao powodują wydłużenie życia. Choć brzmi to, jak górnolotne hasło, to w rzeczywistości kakao może niezwykle pozytywnie wpłynąć na nasz organizm i jego najważniejsze organy!
Nasze serce, do prawidłowego funkcjonowania, potrzebuje takich pierwiastków, jak żelazo czy potas. Kakao nam ich dostarcza! Dzięki temu unikamy powstawania zakrzepów czy zatorów w układzie krwionośnym.
Substancje, znajdujące się w kakao regulują również funkcjonowanie gospodarki insulinowej w organizmie. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych skoków poziomu glukozy, które negatywnie wpływają na naszą trzustkę czy wagę, którą wówczas trudno utrzymać.
Dodatkowo, kakao wspomaga także nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu hamuje ich rozwój, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka jelit, prostaty czy żołądka.