Maślane ciasteczka
Ciasteczka maślane, to dla nas smak dzieciństwa. Podawane z mlekiem czy słodkim kakao, w dowolnym kształcie – zdecydowanie nie było nic smaczniejszego, kiedy było się dzieckiem! Jesienne desery tego rodzaju, to pomysł na aktywność dla całej rodziny!
Ze względu na to, że ciasto ma dość zbitą konsystencję łatwo możemy nadać ciasteczkom dowolnego kształtu. W związku z tym dobrze będzie zaangażować w ich pieczenie najmłodszych i ulubione foremki do ciasteczek!
Potrzebujemy 270 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru pudru, 1 żółtka oraz 200 gramów masła – powinno być z lodówki i mieć twardą konsystencję. Wszystkie składniki łączymy, ugniatając ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie obsypujemy blat mąką, wałkujemy ciasto i wycinamy dowolne formy! Ciasteczka powinny piec się około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe!