w

Ciekawostki o świętach na przestrzeni setek lat

Niewielkie ryby na drewnianej desce.
unsplash.com

Menu kolacji wigilijnej w czasie okupacji

Okres okupacji był dla Polaków niezwykle trudny. Wielu ludzi wówczas traciło osoby, odpowiedzialne za utrzymanie rodziny, majątki, prace – wszystko, co mieli! Z tego względu, jedynie nieliczni mogli sobie pozwolić na to, by na ich stole wigilijnym znalazły się dorodne ryby takie, jak karp.

Zamiast tego, wiele osób musiało sięgnąć po tańsze zamienniki, na które po prostu było ich stać. Jednym z takich zamienników były stynki, czyli maleńkie rybki. Co ciekawe, przygotowywano z nich karpia po żydowsku!

Zobacz także:  Kiedyś okrzyknięto je najpiękniejszymi bliźniaczkami na świecie, zobacz jak wyglądają teraz!

Przynajmniej tak nazywano tę potrawę. Składała się z mielonych stynek, cebuli, bułki i ziemniaków. Choć może nam się wydawać, że nie jest to szczyt naszych kulinarnych marzeń, to w tamtych realiach musiało smakować, jak najwspanialszy rarytas.

Ciekawostki o świętach wskazują na to, że losy ludzkości nierzadko bywały trudne. Jednak bez względu na to, jakie były czasy, każdy starał się uczynić ten okres wyjątkowym.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.