w , ,

Nowe sposoby modyfikacji żywności

Modyfikowana żywność na targu.
unsplash.com

CRISPR a GMO

Genetycznie modyfikowana żywność nie jest dla nas niczym niezwykłym, ponieważ większość z nas spotkała się już z genetycznie modyfikowanymi organizmami. Jednak znacznie różnią się one od tych, które powstają za pomocą CRISPR.

W GMO chodzi o to, by roślinom wszczepić geny obcych dla nich organizmów, które mają wywrzeć określony wpływ na ich rozwój. Produkty mają być odporniejsze, większe czy bardziej dojrzałe. Z kolei technologia CRISPR/Cas9 bazuje na genach, które już do danej rośliny należą.

Zobacz także:  Dinozaury zginęły inaczej niż myślimy

Są one jednak odpowiednio modyfikowane po to, by umożliwiły producentowi osiągnięcie danej cechy. Możliwe jest również wycinanie z kodu genetycznego roślin tych sekwencji DNA, które mają niekorzystny wpływ na jej rozwój.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.