w , ,

Nowe sposoby modyfikacji żywności

Zielone i czerwone pomidory na krzaku.
unsplash.com

Modyfikowana żywność czy nie

Eksperci się spierają, czy użycie metody CRISPR faktycznie sprawia, że powstaje modyfikowana żywność. Niektórzy uważają bowiem, że jest to po prostu hodowla selekcyjna, w której wybiera się te okazy, które najbardziej odpowiadają przyjętym wzorom.

Zobacz także:  Wilki w lesie zapewniają nam bezpieczeństwo

Wydaje się, że regulacje prawne idą w parze właśnie z tą narracją. Zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w samej Japonii nie uznaje się stworzonej w ten sposób żywności za genetycznie zmodyfikowaną. Odwrotnie jest z kolei w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii.

Tutaj uznaje się bowiem, że stosowana metoda mieści się w obszarze genetycznej modyfikacji i wymaga ona zdobycia specjalnego pozwolenia, które pozwala na produkcję żywności przez okres 10 lat.

Zobacz także:  15 zwierzaków, które wcielają się w agentów specjalnych

brexit

Bolesne skutki Brexitu

Zadbany salon.

TOP10: domowe sposoby na przyjemny zapach w domu