w , ,

Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę – fakty i mity

Zestaw do mierzenia poziomu cukru we krwi.
unsplash.com

Cukrzyca typu II – następstwo insulinooporności

Insulinooporność jest jedną z coraz częściej diagnozowanych chorób. Zaczyna się niewinne, ale po jakimś czasie brak energii, wzrost masy ciała czy znacznie pogorszony nastrój, zmuszają nas do wizyty u lekarza.

Diagnoza, choć nierzadko wydawana po wielu badaniach i próbach odnalezienia przyczyny aktualnego stanu, wiąże się z koniecznością leczenia. Choroba polega bowiem na tym, że nasze tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny.

Zobacz także:  Terere - yerba mate na lato

Wówczas nasza trzustka stara się wyprodukować jej jak największe ilości, by ta zaczęła działać. Jak można się domyślać – nie do końca skutecznie. Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę typu II? Nie!

Najczęściej powstaje ona w następstwie insulinooporności, na którą wpływ mają nie węglowodany a mikrokomórki tłuszczu, odkładające się w komórkach mięśniowych czy tłuszczowych.

napar z majeranku

Napar z majeranku, który powinieneś pić zawsze, gdy zachorujesz

Szczepionka.

Szczepionka na COVID-19 już w Polsce! Jak i kiedy możemy się zacząć szczepić