Cukrzyca – co ją powoduje, jeśli nie cukier
Cukier jest niezdrowy dla ludzi. To powszechnie wiadomo, dlatego większość koncernów chętnie wykorzystuje go, jako naszego wroga numer 1, jednocześnie zachęcając nas do spożywania innych produktów, mających negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Mieszkańcy Azji swoją dietę opierają na węglowodanach, pochodzących z ryżu czy makaronu a mimo to, nie chorują na cukrzycę tak często, jak mieszkańcy państw zachodnich. Z czego to wynika?
Najprawdopodobniej chodzi o to, że wypieramy cukier na rzecz tłuszczów. Popularne stają się sieci z szybkim jedzeniem, burgerami wypełnionymi serem czy sosami. To, w połączeniu z brakiem ruchu i dużą kalorycznością tłuszczu, przyczynia się do otyłości.
Ta z kolei jest czynnikiem, który znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Chcesz uniknąć choroby? Pamiętaj, że nie zawsze jest to możliwe, ponieważ bywa, że ma ona podłoże autoimmunologiczne. Jednak dbanie o siebie, swoje zdrowie oraz dawkę aktywności każdego dnia, zwiększa nasze szanse na zdrowie!