w , ,

Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę – fakty i mity

Burger.
unsplash.com

Cukrzyca – co ją powoduje, jeśli nie cukier

Cukier jest niezdrowy dla ludzi. To powszechnie wiadomo, dlatego większość koncernów chętnie wykorzystuje go, jako naszego wroga numer 1, jednocześnie zachęcając nas do spożywania innych produktów, mających negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Mieszkańcy Azji swoją dietę opierają na węglowodanach, pochodzących z ryżu czy makaronu a mimo to, nie chorują na cukrzycę tak często, jak mieszkańcy państw zachodnich. Z czego to wynika?

Najprawdopodobniej chodzi o to, że wypieramy cukier na rzecz tłuszczów. Popularne stają się sieci z szybkim jedzeniem, burgerami wypełnionymi serem czy sosami. To, w połączeniu z brakiem ruchu i dużą kalorycznością tłuszczu, przyczynia się do otyłości.

Ta z kolei jest czynnikiem, który znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Chcesz uniknąć choroby? Pamiętaj, że nie zawsze jest to możliwe, ponieważ bywa, że ma ona podłoże autoimmunologiczne. Jednak dbanie o siebie, swoje zdrowie oraz dawkę aktywności każdego dnia, zwiększa nasze szanse na zdrowie!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.