w , ,

Kolory pomidorów a ich smak

Pomidory na białym blacie.
unsplash.com

Związek między smakiem a kolorem

Aby sprawdzi, jak kolory pomidorów determinują ich smak, naukowcy musieli przeprowadzić specjalne analizy. Stworzyli w tym celu specjalną, szybką metodę dokonywania pomiaru poziomu barwników w danym warzywie.

Wyniki badań wskazują na to, że im więcej chlorofilu znajduje się w danym warzywie, tym więcej jest w nim cukru. Z kolei zawartość karotenoidów determinuje intensywny zapach, ale nie mają one żadnego wpływu na smak.

Okazuje się więc, że czerwony kolor pomidora nie sprawia, że jest on lepszy w smaku, ale tak nam się wydaje, ponieważ barwnik powoduje intensywne doznania zapachowe. Dzięki niemu czujemy, że pomidor jest słodki, kwiatowy.

Zobacz także:  Rewelacyjne właściwości zdrowotne pieczarek, o których nie wiesz

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.