w , ,

Jesz za dużo jajek? Zobacz czym możesz je zastąpić!

Jajka na blacie.
unsplash.com

Dlaczego jajka odgrywają tak ważną rolę w kuchni

O ile smak jajek może być dla wielu kwestią sporną, to ich rola podczas gotowania jest bardzo ważna. Szczególnie wtedy, gdy pieczemy ciasta, chleby, naleśniki czy różnego rodzaju omlety.

Wówczas jajka mają dwie bardzo ważne funkcje. Pierwsza z nich, to zlepienie wszystkich składników. Konsystencja jajek sprawia, że łączą pozostałe składniki w jednolitą masę – dzięki temu poszczególne smaki się łączą.

Zobacz także:  Już wiemy kto poleci statkiem SpaceX na Marsa! Cena za miejsce to aż 205 mln złotych

Dodatkowo, jajka spulchniają całą potrawę. Dzięki temu ma ona puszystą, przyjemną w spożyciu konsystencję, na której zależy nam podczas gotowania.

Jeśli więc zastanawiasz się, czym zastąpić jajka, by nie stracić żadnej z powyższych właściwości tych produktów, to czytaj dalej, a znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania!

Durian na drzewie.

Uważaj na ten owoc, kilka osób już przez niego zmarło…

Masala czaj w filiżance.

Magiczny napój, który poprawi Twoje trawienie