Dania na upalne dni, dzień 1:
Śniadanie – pasta z awokado z jajkiem sadzonym i marynowanym tofu
To pierwszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto naprawdę poświęcić trochę uwagi temu, by był smaczny i zbilansowany. Przed śniadaniem warto wypić szklankę wody z kilkoma plasterkami cytryny – pomoże to rozbudzić nasz układ trawienny i przygotować go na cały dzień pracy.
Do jej wykonania potrzebujemy pół awokado, 30 gramów tofu oraz 1 jajko. Awokado blendujemy i doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Tofu, najlepiej dzień wcześniej, marynujemy w soli, pieprzu, papryce i łyżce oliwy.
Następnie obsmażamy je na patelni do czasu, kiedy się zarumieni. Przygotowujemy jajko sadzone i podajemy na pełnoziarnistej kanapce z odrobiną szczypiorku. Smaczne, szybkie, proste i zdrowe śniadanie.