Pomidorowo-czosnkowe pieczywo
Dania wegetariańskie na święta Bożego Narodzenia mogą być nieco inne niż te, które spożywamy na co dzień. Nasz chlebek jest alternatywą dla pieczywa, które codziennie towarzyszy nam do śniadania czy kolacji.
Do jego przygotowania potrzebujemy pół kilograma mąki, pół łyżeczki cukru, łyżeczki soli, 4 dag suszonych drożdży, szklanki wody, trzech łyżek koncentratu pomidorowego, 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczkę granulowanego czosnku oraz pół łyżeczki oregano i bazylii.
Mąkę łączymy z solą, cukrem, oliwą oraz drożdżami. Dolewamy wody i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na 30 minut. Kiedy wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i formujemy z niego chleb. Wkładamy go do blaszki.
Łączymy oliwę z przecierem pomidorowym, czosnkiem, oregano, bazylią oraz oliwą i nacieramy tym nasz chleb. Ponownie zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!