w ,

Dieta dla mózgu – co jeść, aby sprawnie myśleć?

dieta dla mózgu

4. Jagody – źródło flawonoidów

Mało kto by pomyślał, że te niewielkie owoce są w stanie w jakikolwiek sposób wpływać na pracę mózgu. Jest to jednak możliwe dzięki zawartości flawonoidów. To właśnie one usprawniają przepływ krwi do mózgu, dzięki czemu mają znaczny wpływ na jego funkcjonowanie.

Polifenol zawarty w tych owocach zmniejsza natomiast ryzyko wystąpienia otępienia i poprawia funkcje poznawcze.

Regularne spożywanie jagód ma także pozytywny wpływ na pamięć krótkoterminową i długoterminową. Naukowcy dowiedli, że tego rodzaju efekty mogą być zauważalne po ośmiu tygodniach codziennego spożywania owoców. Co więcej, taka „suplementacja” pozwala również zapobiegać i zwalczać chorobę Alzheimera.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.