w ,

Dieta dla mózgu – co jeść, aby sprawnie myśleć?

Dieta dla mózgu - co jeść, aby sprawnie myśleć?

7. Szpinak – odmłodzenie mózgu

O tym, że ta roślina ma korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, poinformowali naukowcy z Uniwersytetu Chicago. Prowadzili oni badania przez 10 lat i oceniali dietę oraz możliwości umysłowe aż 950 seniorów.

Po zakończeniu badania okazało się, że jedzenie szpinaku lub jarmużu dwa razy dziennie powoduje znacznie wolniejszy spadek zdolności poznawczych. 

Szpinak zawiera duże ilości kwasu foliowego, witaminy B6 żelaza, które mają kluczowe znaczenie dla ochrony mózgu. Witamina B jest bowiem w stanie spowolnić degradację mózgu, która nieodłącznie wiąże się z chorobą Alzheimera. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.