Co sprawia, że jabłka są lepkie
Na lepkość jabłek ma wpływ powłoka, która zostaje na nie nałożona przez producenta. Najczęściej jest to naturalna żywica, do której pozyskania przyczyniają się insekty. W rzeczywistości owa powłoka, to po prostu ich odchody. W branży sadowniczej tego rodzaju materiał nazywany jest szelakiem.
Kiedy już wiemy, dlaczego jabłko klei się do rąk, zaczynamy się zastanawiać czy na pewno chcemy je zjeść! Nie ma w tym nic dziwnego – w końcu słodkie, soczyste jabłko zostaje pokryte odchodami insektów. I czas pryska. Nie brzmi apetycznie i zachęcająco.
Lepiej o tym nie myśleć, jeśli nie chcemy stracić zamiłowania do zdrowego odżywiania! Lepkość jabłek jest więc spowodowana bezpośrednio przed proces przygotowania owoców do sprzedaży. Co ważne, nie jest on przypadkowy. Producent działa celowe.