w , ,

Dlaczego jabłko klei się do rąk? Uważaj na to!

Trzy jabłka, ułożone na białym materiale w granatowe wzory.
unsplash.com

Co sprawia, że jabłka są lepkie

Na lepkość jabłek ma wpływ powłoka, która zostaje na nie nałożona przez producenta. Najczęściej jest to naturalna żywica, do której pozyskania przyczyniają się insekty. W rzeczywistości owa powłoka, to po prostu ich odchody. W branży sadowniczej tego rodzaju materiał nazywany jest szelakiem.

Kiedy już wiemy, dlaczego jabłko klei się do rąk, zaczynamy się zastanawiać czy na pewno chcemy je zjeść! Nie ma w tym nic dziwnego – w końcu słodkie, soczyste jabłko zostaje pokryte odchodami insektów. I czas pryska. Nie brzmi apetycznie i zachęcająco.

Zobacz także:  Terere - yerba mate na lato

Lepiej o tym nie myśleć, jeśli nie chcemy stracić zamiłowania do zdrowego odżywiania! Lepkość jabłek jest więc spowodowana bezpośrednio przed proces przygotowania owoców do sprzedaży. Co ważne, nie jest on przypadkowy. Producent działa celowe.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.