w , ,

Dlaczego mleko kipi? Jak tego uniknąć

Drewniane łyżki na garnku.
kobieta.onet.pl

Sposoby na to, by mleko nie kipiało

Na rynku dostępne są garnki, przeznaczone do gotowania mleka. Dzięki ich strukturze oraz właściwościom mleko nie kipi. Co ciekawe, nie dochodzi również do jego przypalenia, co jest dość często podczas przygotowywania budyniu czy kakao.

Innymi, znacznie mniej kosztownymi rozwiązaniami są te, do których możemy użyć łyżki. W pierwszym wariancie, metalową łyżkę, umieszczamy w garnku. Rozbije ona strukturę cząsteczek tłuszczu i białka – dzięki temu mleko nie będzie kipiało!

Drugim sposobem jest ułożenie drewnianej łyżki na garnku. Zadziała podobnie, jak metalowa łyżka w jego wnętrzu. Dzięki temu Twoja kuchenka już nigdy nie będzie zalana mlekiem a ono przypalone i nieprzyjemne!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.