w ,

Dlaczego warto spożywać ziemniaki?

Ziemniak polski

12. Polska tradycja ziemniaczana

Kulinarne skojarzenie z Włochami? – Pizza i makaron. Chiny? Ryż. Polska? Ziemniaki. Tradycja kulinarnego zastosowania tej byliny w Polsce sięga wielu wieków wstecz, a zarejestrowanych i używanych odmian ziemniaka określa się na niespełna 130.

Nie oszukujmy się – mało który Nowak do mięsa wybiera kuskus czy kaszę jaglaną, również w restauracjach w domyśle proponowane są ziemniaki w formie „podstawowej” lub jako frytki. Przeciętny Kowalski nie zażyczy sobie na obiad tortilli czy sushi, lecz placka ziemniaczanego.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.