14. Smaczne ciekawostki
Nawet ziemniak może być interesujący, poznaj kilka ciekawostek z nimi związanych.
- Statystyczny Polak konsumuje ok. 116 kg ziemniaków (porównując do Niemców, to ci zjadają ich o połowę mniej);
- W XIX wieku doszło do gwałtownego wzrostu populacji Europy, co tłumaczone jest przez badaczy masową uprawą ziemniaka;
- To zaskakujące, lecz początkowo ziemniaka traktowano jedynie jako roślinę ozdobną, a kwitnące gałązki tej rośliny najznamienitsze panny wpinały sobie we włosy.
- Jeśli nie jesteś pewny czy zakupione przez ciebie ziemniaki zawierają masę szkodliwych nawozów, to po ugotowaniu odstaw je na jakiś czas. Zwróć uwagę czy zmieniły one kolor, bowiem jeśli ściemniały nie należy ich jeść;
- Jeżeli zaś zwyczajnie nie potrafisz określić, do czego najlepiej nadają się poszczególne gatunki ziemniaków to po prostu przekrój jednego i przez chwilę pocieraj uzyskane połówki o siebie. Wytworzenie się wody oznacza, że ta odmiana to ziemniaki twarde i po ugotowaniu nie powinny się rozsypywać. Jeśli jednak połówki ziemniaka będą się do siebie przyklejać, to znaczy, że ziemniaki są mączne i świetnie nadają się na placki ziemniaczane czy puree.