w ,

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Siemię lniane

siemie lniane

To produkt, który jest dość mocno zapomniany choć nasze babcie często używały nasion siemienia lnianego ze względu na to, jak szerokie mają one zastosowanie. Siemię lniane pod postacią pestek w diecie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit! Zawarty w nich błonnik skutecznie chroni ścianki naszych jelit i łagodzi stany zapalne – dzięki temu w jelitach panuje równowaga pomiędzy poszczególnymi szczepami bakterii a my nie mamy najmniejszych problemów z trawieniem nawet tych potraw, które wydają się być na pierwszy rzut oka ciężkostrawne.

W ziarnach siemienia lnianego znajdują się także duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Regularne spożywanie siemienia lnianego może więc pozytywnie wpłynąć na kondycję naszych włosów, skóry oraz paznokci. Przy okazji warto pamiętać o kisielu z siemienia lnianego, który pozytywnie wpływa na stany zapalne i ból w gardle. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.