w , ,

Naukowy sposób na zachęcenie dzieci do warzyw

Przygotowywanie warzyw do jedzenia.
unsplash.com

Przebieg eksperymentu

Twórcy eksperymentu postanowili, że w ramach badania zwiększą porcję warzyw, jaka jest serwowana dzieciom, z 60 do 120 gramów. Warzywa, jakie dodano dzieciom, to brokuł i kukurydza. W samym badaniu wzięło udział 67 dzieci.

Miały między 3-5 lat. Wyniki były zaskakujące. Okazało się, że dzieci i warzywa znacznie bardziej się lubią, gdy występują większe porcje! Podwójna ilość warzyw na talerzu sprawiła, że dziecko zjadało ich znacznie więcej niż wcześniej.

Eksperyment trwał cztery tygodnia, a jego wyniki mogą być naprawdę przydatne dla rodziców, dietetyków, nauczycieli – wszystkich tych, którzy na co dzień zajmują się komponowaniem posiłków dla młodych ludzi.

Zobacz także:  Włamał się do domu i ugryzł kiełbasę. 9 lat później został przez to złapany

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.