Jak nakrywać do stołu szkliwo, talerze, serwetki
Kiedy mamy już przygotowane sztućce, to możemy przejść do kolejnego kroku. Będzie nim przygotowanie szkliwa. Tutaj wszystko uzależnione jest od tego, co będzie podawane do picia. Jeśli będziemy serwować dwa rodzaje wina – białe i czerwone – to najbliżej dłoni powinna znajdować się lampka do białego wina, następnie do czerwonego a na końcu szklanka na wodę czy sok. Jeśli mamy także zamiar serwować alkohol, pity w niewielkich kieliszkach, to stawiamy kieliszki najbardziej po prawej stronie.
Pozostało pytanie, jak nakrywać talerze oraz serwetki. Zasadniczo podajemy dwa talerze – na zupę oraz na drugie danie. Kolejność wyznacza tutaj przebieg kolacji, czyli na dole znajduje się talerz płaski a na górze głęboki. Niekiedy po lewej stronie stawiany jest także talerz z widelcem, by goście mogli nałożyć na niego sałatkę – jednak na domowych przyjęciach jest to rzadkość. Na talerzach kładziemy naszą serwetkę i gotowe!