w , ,

Jak nakrywać do stołu – odsłaniamy tajniki dzięki którym stół będzie wyglądał, jak w restauracji

Zdjęcie pokazujące jak nakrywać do stołu w prawidłowy sposób.
czterykaty.pl

Jak nakrywać do stołu szkliwo, talerze, serwetki

Kiedy mamy już przygotowane sztućce, to możemy przejść do kolejnego kroku. Będzie nim przygotowanie szkliwa. Tutaj wszystko uzależnione jest od tego, co będzie podawane do picia. Jeśli będziemy serwować dwa rodzaje wina – białe i czerwone – to najbliżej dłoni powinna znajdować się lampka do białego wina, następnie do czerwonego a na końcu szklanka na wodę czy sok. Jeśli mamy także zamiar serwować alkohol, pity w niewielkich kieliszkach, to stawiamy kieliszki najbardziej po prawej stronie.

Pozostało pytanie, jak nakrywać talerze oraz serwetki. Zasadniczo podajemy dwa talerze – na zupę oraz na drugie danie. Kolejność wyznacza tutaj przebieg kolacji, czyli na dole znajduje się talerz płaski a na górze głęboki. Niekiedy po lewej stronie stawiany jest także talerz z widelcem, by goście mogli nałożyć na niego sałatkę – jednak na domowych przyjęciach jest to rzadkość. Na talerzach kładziemy naszą serwetkę i gotowe!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.