w , ,

Jak nakrywać do stołu – odsłaniamy tajniki dzięki którym stół będzie wyglądał, jak w restauracji

Zastawiony stół.
pixxabay.com

Zadbaj o elegancką i spójną zastawę

Najlepiej byłoby, gdyby wszyscy goście otrzymali talerze czy szklanki z tego samego kompletu. Nie zawsze jest to możliwe, ponieważ poszczególne elementy zastawu często ulegają zniszczeniu. Jest jednak na to pewna rada – zamiast sięgać po zdobione zastawy lepiej wybierać te białe, neutralne. Są eleganckie, sprawdzają się na każdą okazję a kiedy jeden czy kilka elementów się rozbije, to z łatwością możemy je zastąpić innymi, białymi.

W tym, jak nakrywać do stołu olbrzymie znaczenie mają również sztućce. Bardzo ważne jest to, żeby także pochodziły z jednego kompletu. Jeśli łyżka i nóż znacząco różniłyby się między sobą, to nie prezentowałoby się to zbyt estetycznie i od razu rzucałoby się to w oczy.

Jeśli już mamy kilka kompletów i musimy jakoś sobie poradzić z taką sytuacją, to powinniśmy sprawić tak, by mimo wszystko miało to sens, czyli każdy z gości powinien dostać sztućce z różnych kompletów, czy też możemy połączyć dwa komplety i rozdzielić je równomiernie.

Zobacz także:  5 przepisów na świąteczne ciasta, które wszystkim smakują

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.