w ,

Jak przechowywać żywność, aby na dłużej zachowywała świeżość

Do lodówki nie wkładamy gorących potraw.

Jak przechowywać żywność

Do ważna zasada z dwóch powodów. Po pierwsze gorące potrawy w lodówce sprawiają, że zupełnie zmienia się w niej temperatura. Wówczas agregat lodówki pracuje w wytężony sposób po to, by powrócić do optymalnej temperatury. Jest to nieekologiczne i może sprawić, że nasze rachunki za energię znacznie wzrosną. 

Zobacz także:  Najbogatszy człowiek świata - poznaj jego historię

Dodatkowo, jeśli włożymy do lodówki gorącą potrawę, to sprawimy również, że taka potrawa znacznie szybciej się zepsuje, ponieważ nagła zmiana temperatury negatywnie wpływa na świeżość jedzenia. Dodatkowo w lodówce wytworzy się para, która będzie się skraplała i tworzyła niepotrzebny osad na produktach, znajdujących się w lodówce. 

Czytaj także: Obiad na lato – przepisy, które są szybkie, zdrowe i sycące

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.