w , ,

To wino niszczy ziemię i zdrowie

Nalewanie musującego wina do kieliszków.
unsplash.com

Produkcja wina dewastuje środowisko

Naukowcy z Uniwersytetu w Padwie postanowili sprawdzić, czy i jak masowa produkcja Prosecco wpływa na środowisko i jego eksploatację. Wyniki okazały się być zaskakujące. Intensywne opady i produkcja wina powodują ogromne zmiany w północno-wschodnich Włoszech.

Zobacz także:  Właściwości Czekolady Gorzkiej: Korzyści Zdrowotne i Odżywcze

Naukowcy uznali, że produkcja wina powoduje aż 75% osuwisk gleby w rejonie Veneto, gdzie jest ono produkowane. Oznacza to, że dochodzi do erozji i osuwania około 400 tysięcy tony gleby każdego roku.

Każda pojedyncza butelka powoduje dewastację środowiska. Jedna butelka trunku to erozja około 4 kilogramów gleby. Jeśli nic się nie zmieni w tej sprawie, to wkrótce teren stanie się bardzo niebezpieczny.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.