Biel, szarość – kolor idealny, bazowy
Biel w kuchni wydaje się być ostatnio bardzo rozsądnym wyborem. Jest to bowiem kolor, który charakteryzuje się czystością, neutralnością i tym, że stanowi doskonałą bazę do wyeksponowania pozostałych kolorów, które chcielibyśmy włączyć do naszej kuchni.
Biel pozytywnie wpływa również na nasz apetyt – delikatnie go podnosi, otwierając nasz umysł na nowe, kulinarne doznania. Co ciekawe, biel wpływa także pobudzająco na nasz umysł, dodając nam kreatywności.
Szarość jest równie neutralna i ponadczasowa, jak biel. Świetnie komponuje się z żółcią lub z zielenią, ale nie należy jej łączyć z tymi dwoma kolorami na raz. Jest nieco lepszym wyborem od bieli, jeśli chodzi o zachowanie w niej czystości.
W przypadku białych kuchni dochodzi do wielu zabrudzeń, które może być trudno usunąć. Biel, to lepszy wybór, jeśli mamy dzieci bądź jeśli faktycznie spędzamy w kuchni dużo czasu gotując i przygotowując przetwory.