w , ,

Po legalizacji marihuany widoczny jest wzrost sprzedaży lodów i ciastek. Badanie jest tego potwierdzeniem

Marihuana powoduje wzrost sprzedaży kalorycznego jedzenia.
unsplash.com

Wnioski, jakie możemy wyciągnąć z analizy

Przedstawiona analiza w jasny sposób pokazuje, że legalizacja marihuany, to jednocześnie wzrost sprzedaży produktów spożywczych, które szkodzą naszemu zdrowiu. Wnioski nie są jednak jednoznaczne.

Choć rośnie sprzedaż tego rodzaju produktów, to jednocześnie o ponad 12% spada sprzedaż alkoholu, który również wywiera szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Nie możemy więc być nieobiektywni – legalizacja marihuany ma zarówno plusy, jak i minusy.

Jednak badania naukowców z Georgia State University powinny skłonić nas wszystkich do refleksji nad tym, że palenie marihuany powoduje nagły, niepohamowany głód, który chcemy jak najszybciej zaspokoić. Najczęściej robimy to za pomocą śmieciowego jedzenie. I choć samo palenie może nie być dla nas szkodliwe, to zapychanie się jedzeniem, wypełnionym wątpliwej jakości tłuszczem i konserwantami już tak.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.