w , ,

Jedz jak najwięcej śliwek

Śliwki.
unsplash.com

Śliwki – kaloryczność

Różne rodzaje śliwek – zarówno świeże jak i suszone – mają podobne właściwości zdrowotne, ale zdecydowanie różnią się między sobą kalorycznością. Powinniśmy o tym pamiętać, gdy będziemy wybierać owoce dla siebie.

Szacuje się, że świeże owoce mają około 46 kalorii w 100 gramach, więc niewiele. Jednak suszone są znacznie bardziej obciążające dla naszego bilansu kalorycznego. W 100 gramach suszonych śliw znajdziemy aż 240 kalorii.

Z kolei jeśli chodzi o indeks glikemiczny, to zdecydowanie lepiej jeść suszone owoce – w ich przypadku indeks wynosi 29. Świeże owoce mają indeksy wynoszący 39. Jest to wynik, który sprawia, że są to owoce zalecane także cukrzykom.

Zobacz także:  10 trików, wzmacniających odporność

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.