w , ,

Jedz jak najwięcej śliwek

Śliwki w drewnianej misie, cedzaku, krojone nożem.
unsplash.com

Mnóstwo witamin

Przede wszystkim warto wiedzieć, że śliwki zawierają ogromną ilość witamin. Im ciemniejsze i bardziej dojrzałe, tym więcej zdrowotnych właściwości będą zawierały. Przede wszystkim w owocach znajdziemy witaminy A,C,E oraz K.

To oznacza, że śliwy są idealnymi owocami na wzmocnienie odporności w okresie przejściowym między latem a jesienią. Wówczas wiele osób ma problemy z infekcjami. Dzięki śliwkom lub śliwkowym przetworom można im zaradzić.

Zobacz także:  Przepisy na jesienne kolacje

Witamina A pomaga dbać o kondycję wzroki, a witamina K ma zbawienny wpływ na układ krwionośny. Owoce zawierają także witaminy z grupy B, dzięki temu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.