w , ,

Nie myj jabłek przed jedzeniem! Zobacz dlaczego to ważne

Jabłka, znajdujące się na białej tacy.
unsplash.com

Mycie jabłek przed jedzeniem – jak robić to dobrze

Wiemy, że samo płukanie owoców wodą nie będzie wystarczające, by można było powiedzieć, że są one już gotowe do jedzenia. Istnieją jednak metody, które sprawiają, że jabłko będzie aromatyczne, bezpieczne dla naszego zdrowia i zachowa swoje odżywcze właściwości.

Mycie jabłek przed jedzeniem może być dobrym rozwiązaniem, jeśli użyjemy do tego odpowiednich substancji. Należą do nich przede wszystkim naturalne detergenty takie, jak skoncentrowany detergent aloesowy, ocet winny bądź jabłkowy czy woda z solą.

Aby prawidłowo umyć owoce należy wybrać jeden z naszych pomysłów i za jego pomocą usunąć szkodliwe pestycydy. Sposób nr. 1 – 3 litry wody łączymy z połową szklanki octu i wkładamy owoce na 5 minut. Po tym czasie łączymy 3 litry wody z łyżką sody i ponownie płuczemy owoce.

Sposób nr. 2 – 3 litry wody łączymy z szklanką octu, 2 łyżkami kwasku cytrynowego oraz 3 łyżkami soli. Wkładamy do naszego roztworu owoce i pozostawiamy je na 10 minut. Po tym czasie płuczemy wszystko wodą i gotowe! Warto pamiętać, by warzywa i owoce myć tuż przed spożyciem – w przeciwnym razie mogą szybciej się psuć!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.