w ,

Jeśli będziesz to jadł, możesz umrzeć. Najbardziej niebezpieczne potrawy na świecie

5. Bligia pospolita

Jeśli będziesz to jadł, możesz umrzeć. Najbardziej niebezpieczne potrawy na świecie

Zostawmy już ryby i owoce morza w spokoju. Nie tylko one są trujące. Wiele trujących produktów znajdziemy też pośród roślin, np. owoców. Na Jamajce spotkać można drzewo akee, czyli bligię. Owoc wygląda nietypowo i zachęca do spróbowania, jednak trzeba mieć pewność, że będzie on dojrzały. Nie należy jeść też czarnych nasion, które znajdują się w środku bligii.

W nasionach tych obecna jest hipoglicyna – silna trucizna prowadząca do tzw. Jamajskiej Choroby Wymiotnej, która powoduje gwałtowny spadek poziomu cukru. Czasami zjedzenie tego owocu może zakończyć się chorobą, a w najgorszym wypadku nawet śmiercią.

Zobacz także:  Wygrana na loterii pozwala kupić przyjaciół

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.