9. Jedzenie w emocjach
Krąg kulturowy, w którym znajduje się Polska, ma wpisane w swoją tradycję to, że jedzenie jest z nami zawsze – kiedy świętujemy urodziny, w dniu zaślubin a także w smutnych chwilach, kiedy żegnamy bliskich i przyjaciół. To sprawia, że czujemy ogromną potrzebę zaspokajania naszego głodu emocjonalnego właśnie jedzeniem. Taki błąd żywieniowy sprawia, że nasza relacja z jedzeniem bardzo szybko i łatwo może przerodzić się w zaburzenia.
Jedzenia nie powinniśmy traktować, jako nagrody czy alternatywy dla innych rozrywek. Jedzenie jest naszym paliwem – dostarcza nam energii, którą możemy następnie wykorzystać do tak prozaicznych czynności, jak oddychanie, mówienie czy podczas pracy. Tak powinniśmy je traktować – nie należy go gloryfikować i stawiać na piedestale swoich potrzeb, ponieważ wówczas trudno o normalne relacje z nim