3. Jedzenie ciągle tych samych produktów
To problem, z którym boryka się wiele osób, chcących jeść zdrowo i schudnąć. Wydaje nam się, że ilość zdrowych produktów ogranicza się do kurczaka, niektórych warzyw, wody i ryżu. Jest to błędne myślenie, które sprawia, że dieta szybko się nam nudzi i wracamy do starych nawyków żywieniowych, prowadzących do takich chorób, jak cukrzyca, nadwaga czy zawał serca.
W rzeczywistości większość naturalnych produktów na rynku jest zdrowa. Wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy. Ryby są doskonałym źródłem kwasów Omega-3, jeśli jednak usmażymy je na głęboki tłuszczu, to nie będą już zdrowe. Wszystko może być trucizną i nic nie jest trucizną, jak mówi stara maksyma, chodzi bowiem o proporcje i sposób, w jaki serwujemy jedzenie. Nie należy bać się owoców, tłuszczu czy mleka – powinniśmy dbać, aby pomiędzy poszczególnymi składnikami panowała harmonia.