w ,

Najczęstsze błędy żywieniowe – jak ich unikać?

3. Jedzenie ciągle tych samych produktów 

czerwone jabłko w dłoni

To problem, z którym boryka się wiele osób, chcących jeść zdrowo i schudnąć. Wydaje nam się, że ilość zdrowych produktów ogranicza się do kurczaka, niektórych warzyw, wody i ryżu. Jest to błędne myślenie, które sprawia, że dieta szybko się nam nudzi i wracamy do starych nawyków żywieniowych, prowadzących do takich chorób, jak cukrzyca, nadwaga czy zawał serca. 

W rzeczywistości większość naturalnych produktów na rynku jest zdrowa. Wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy. Ryby są doskonałym źródłem kwasów Omega-3, jeśli jednak usmażymy je na głęboki tłuszczu, to nie będą już zdrowe. Wszystko może być trucizną i nic nie jest trucizną, jak mówi stara maksyma, chodzi bowiem o proporcje i sposób, w jaki serwujemy jedzenie. Nie należy bać się owoców, tłuszczu czy mleka – powinniśmy dbać, aby pomiędzy poszczególnymi składnikami panowała harmonia. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.