w ,

Najczęstsze błędy żywieniowe – jak ich unikać?

8. Nadmiar soli w diecie i rezygnacja z innych przypraw 

słoiki z przyprawami

Polacy solą bardzo dużo. Przez to większość z nas ma bardzo wysoki poziom sodu w organizmie, co przekłada się na problemy z sercem i układem krążenia. Problem z solą w większości polskich domów opiera się na dwóch płaszczyznach. Po pierwsze solimy wszystko – warzywa, mięso, półprodukty, kupione w sklepie. Nie powinniśmy tego robić, bo większość z tych rzeczy zawiera już pewne ilości sodu. 

Drugą płaszczyzną, która wskazuje na to, że mamy problem z solą w diecie jest to, że uznajemy ją za jedyny składnik, mogący realnie zmieniać smak potrawy. Zapominamy przy tym o imbirze, kurkumie, czosnku niedźwiedzim, pieprzy cayenne czy papryce. Świetnymi przyprawami są również zioła, które oprócz aromatu są także źródłem wielu właściwości zdrowotnych dla naszego ciała. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.