w ,

Najzdrowsze orzechy na świecie

Orzechy nerkowca

Najzdrowsze orzechy: Orzechy nerkowca

Inaczej mówiąc owoce drzewa, które nazywane jest nanerczem. Przypominają one wyglądem jabłka, z których zwisają orzechy mające nerkowaty kształt. Warstwa wewnętrzna skorupki zawiera spore ilości olejku o parzących właściwościach, zatem nerkowce powinny być prażone jeszcze przed usuwaniem łupiny. Ich lekko słodki, miękki i delikatnie migdałowy miąższ uważa się za najbardziej subtelny spośród wszelkich orzechów.

Orzechy nerkowca zawierają duże ilości żelaza, cynku, fosforu, magnezu i białka. Najsmaczniejszy orzech na świecie jest jadany zwykle bez ewentualnego przetwarzania, jako dodatek do deserów i sałatek, ciast albo w roli zwykłej przekąski. Nerkowce są stałym składnikiem dalekowschodnich potraw. Ich kaloryczność to: 553 kcal/100 g.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.